Blog

Son Blog Yazıları

ASP mi ? PHP mi ? Tüm detaylar

Web programlama dilleri arasında kod yapısı ile birbirinden ayrılan farklılıklar vardır. Masaüstü uygulamalarında c# , java ; mobil uygulamalarda java – objective c dili olduğu gibi, web uygulamalarında iki ana dil php ve asp.net‘tir.

İkisi arasındaki tercih, kullanıcı özelinde farklılıklar gösterse de artık ikisi de ücretsiz olan iki ayrı programlama dilinin birbirinden daha avantajlı olduğu noktalar vardır.

Dreamveawer, eclipse gibi kod yazımını kolaylaştıran ücretli/ücretsiz eklentileri saymazsak, php metin belgesi ya da notepad kullanarak kolaylıkla yazılabilir. Asp.net ise, Microsoft‘un asp teknolojisinin devamı olan gelişmiş bir teknolojidir. Asp.net ile yazılan uygulamalarda Microsoft Visual Studio kullanılır. Peki php gibi özgür bir yazılım varken neden asp tercih ediliyor? Bunu kavramak için iki programlama dili arasındaki farkları beraber inceleyelim.

Php özgür, asp.net pratik

-Asp.net kullanırken eklediğimiz her sayfa için iki koda sahip oluruz: aspx ve aspx.cs

-aspx: objeleri yerleştirdiğimiz, kodlarımızın görüntüleneceği html ve xhtml tabanlı sayfa

-aspx.cs: c# kodlarını yazdığımız, arka planda çalışan sayfa

-Bu iki sayfa arasında bağlantı kurabiliyoruz.

-Php’de ise nerede olursak olalım, her sayfayı bağımsız olarak ele alabilir, tek sayfa üzerinde bütün işlemleri yapabiliriz. Asp.net’te kodlama daha kolay olmasına karşın bu özellik nedeniyle php’nin daha ağır bastığı söylenebilir.

-Asp.net, master page özelliği ile, oluşturulan sayfaları referans alan her sayfaya gömme seçeneği sunuyor. Bu şekilde, ufak farklılıkları olan sayfaları tekrar tekrar kodlamak yerine aynen alarak sadece istenilen bölümler editlenebiliyor. Php’de bunu yapabilmek için ya eklenti indirmek gerekir ya da yazılımcı tarafından oluşturulan kod yapıları ile  sağlanabilir. Bu konuda Asp.net’in ağır bastığı söylenebilir.

-Asp.net sadece Windows hostinglerde, Php ise Linux hostinglerde çalışır. Bu açıdan avatanaj/dezavantaj söz konusu değildir.

-Php, zend, codeigniter gibi bir çok framework ile çalışır, çünkü direkt olarak kendi frameworku bulunmaz. Asp.net .NET frameworku kullanır. Referanslar açısından asp.net bu konuda daha kullanışlıdır.

Php’de WordPress avantajı

-Php, hazır uygulamalar konusunda asp.net’ten bariz bir şekilde daha avantajlı ve öndedir. Php için, son derece güçlü kod altyapısına sahip WordPress ve Joomla gibi uygulamalar varken, asp.net düşük performanslı ve sınırlı uygulamalarla çalışmaktadır.

-Asp.net sistemlerinde object-oriented yapısı ve framework bağlantıları php’ye göre çok daha kolaydır.

-Asp.net html ile dinamik kodları birbirinden ayıran düzenli bir yapıya geçtiğinden, kod karmaşıklığı açısından php’den açık farkla daha kolaydır. c# biliyorsanız çok daha kolay çalışma şansınız olur.

Hata denetimleri ve zamandan kazanım

-Hata denetimleri baz alındığında asp.net php’den daha seçici ve kullanışlıdır.

-Asp.net’te çok hızlı bir şekilde yazılım geliştirebilirsiniz. Hatta sürükle bırak yöntemi ile  hazır kontrolleri sitenize uygulayabilir, özelliklerini değiştirebilir, tek satır kod yazmadan hazır uzman teknolojilerden yararlanabilirsiniz. Php’de ise örneğin notepad üzerinde kod yazarken her şeyi tek tek manuel olarak yazmanız gerekir. Bir hata olduğunda kendiniz bularak düzeltmek de epey vakit alacağından asp.net bu konuda da açık ara önde görünüyor.

Baş döndürücü internet dünyasında ilginizi çekebilecek rakamlar

Bir yanıt yazın